Blog

Kees van der Pijl: hoe macht angst misbruikt (blckbx)

Programmamaker Flavio Pasquino sprak met politicoloog Kees van der Pijl over hoe machthebbers proberen de samenleving te transformeren in een controlemaatschappij. Dit gebeurt op globaal, Europees en nationaal niveau. Hij beschrijft dit proces in zijn boek ‘Pandemie van de angst’, dat inmiddels is vertaald in het Duits en het Engels.

Kees van der Pijl legt ons uit hoe machthebbers op allerlei niveaus proberen te voorkomen dat de digitale revolutie wordt ingezet om de maatschappij en het leven van mensen daadwerkelijk te verbeteren. In plaats daarvan zien zij liever een controlemaatschappij.

World Economic Forum

Volgens Kees van der Pijl speelt Klaus Schwab met zijn World Economic Forum (WEF) hierin een belangrijke rol. Schwab is er bijzonder trots op dat over de hele wereld mensen in regeringen zitten die het WEF als Young Global Leaders heeft geschoold. Veel mensen zullen inmiddels zijn beruchte uitspraak hebben gehoord dat: “We penetrate the cabinets.” Invloedrijke wereldleiders als Justin Trudeau, Angela Merkel en Emmanuel Macron hebben in het WEF-klasje gezeten.

Klik hier om verder te lezen en het programma te bekijken.