Blog

Een tekort aan jodium

Stabillo Iodio / Jodium is niet alleen belangrijk voor de aanmaak van schildklierhormonen. Ook de balans van diverse andere hormonen wordt direct of indirect beïnvloed door jodium.

Wetenswaardigheden:

  • Een jodiumtekort wordt in verband gebracht met insulineresistentie en Diabetes type 2 (Al-Attas et al., 2012)
  • Mensen met een te laag cortisolgehalte hebben vaak een jodiumtekort (o.a. Girling et al., 2007).
  • Tussen schildklierhormonen en groeihormonen vindt een belangrijke wisselwerking plaats om de botgroei te reguleren, een vertraagde schildklierwerking als gevolg van een jodiumtekort kan van invloed zijn op de groeihormoonfunctie (o.a. Devesa et al., 1992)
  • Een jodiumtekort leidt tot een verhoogde oestrogeenproductie, waarmee het risico op bepaalde vormen van kanker, zoals borstkanker, baarmoederkanker en eierstokkanker, wordt verhoogd (Stadel, 1976).
  • Mannen met een trage schildklier hebben vaak een te laag testosteron, wat betekent dat met een verhoogde jodium inname het testosterongehalte positief kan worden beïnvloed (Cavaliere et al., 1988).
  • Jodium, ook vaak jood genoemd, is een scheikundig element met symbool I en atoomnummer 53 dat tot de groep van de halogenen behoort. Het element werd in 1811 ontdekt door de Franse wetenschapper Bernard Courtois, de zoon van een producent die salpeter won uit zeewier, dat vervolgens diende als basis voor het maken van buskruit. Jodium kent diverse toepassingen, maar bij de meeste mensen is jodium bekend als een belangrijke voedingsstof die een gezonde schildklierfunctie bevordert en ook van belang is voor het goed functioneren van het klierenstelsel, met inbegrip van de zweetklieren, eierstokken, borsten, prostaat en hersenen.
  • Voordat jodium bij het zout werd gedaan, waren er veel mensen die een tekort aan jodium hadden en aan een vergroting van de schildklier in de hals/nek leden, hetgeen bekend staat als struma. Een van de grootste complicaties van een jodium tekort is het optreden van harde stugge zwellingen en oedeem, bekend als myx-oedeem. Andere complicaties zijn een droge huid, haaruitval, geheugenverlies, vermoeidheid, slaperigheid en verlies van spierweefsel. Ook kan een tekort duizeligheid veroorzaken bij het gaan staan.

Je hebt dus niet alleen jodium nodig voor een gezonde schildklierfunctie, je algehele gezondheid is er bij gebaat als je voldoende jodium binnenkrijgt.

Enkele dagen per week inname van wat druppels Stabillo Iodio is eigenlijk voor iedereen goed, want de meeste mensen hebben een tekort aan jodium in het lichaam.

Onderstaand een link naar een interview met Dr. Hartmut Fischer die de werking van jodium uitgebreid toelicht.

Die große Jod-Lüge (Dr. Hartmut Fischer deckt alles auf) (youtube.com)