Blog

Een flinke dosis gezondheid met Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren zijn verschillende essentiële vetzuren die onze cellen soepel houden. En aangezien ons lichaam uit ongeveer 60 biljoen cellen bestaat, is het belangrijk om die zo gezond mogelijk te houden. Hoe beter jouw cellen immers functioneren, hoe gezonder je bent.

Gezondheidsvoordelen van Omega 3-vetzuren

Essentiële vetzuren worden echter helaas niet door het lichaam aangemaakt en moet je dus via voeding binnenkrijgen. Met name de drie belangrijkste omega 3-vetzuren: ALA, DHA en EPA. Krijg je voldoende van deze drie binnen, dan levert dat aanzienlijke gezondheidsvoordelen op, lees maar mee!

 1. Vermindert risico op hart- en vaatziektes. Omega 3 verhoogt het goede HDL-cholesterol wat dient als een soort schoonmaakmiddel voor bloedvaten. Ook gaat het bloedproppen (trombose) tegen en verlaagt het de bloeddruk als die te hoog is.
 2. Omega 3 is ontstekingsremmend. Er is een link tussen het innemen van extra omega 3 en het remmen van ontstekingen.
 3. Sterkere botten en gewrichten. Omega 3 verbetert de hoeveelheid calcium in de botten waardoor de kans op osteoporose afneemt.
 4. Afname van angststoornissen en depressies. Studies tonen dat mensen die voldoende omega 3 binnenkrijgen minder vaak angstig of depressief zijn.
 5. Kleinere kans op Alzheimer. Ouder worden gaat gepaard met een afname van hersencapaciteit en een hoger risico op mentale ouderdomsziektes zoals Alzheimer. Het risico hierop neemt af door een hogere inname van omega 3.
 6. Omega 3 verkleint de kans op postnatale depressies. Voldoende omega 3 tijdens de zwangerschap is goed voor de ontwikkeling van de hersenen van het kind en verkleint de kans op een postnatale depressie bij de moeder.
 7. Verlicht menstruatiepijn. Meerdere studies tonen dat vrouwen die omega 3-supplementen gebruiken minder last hebben van menstruatiepijn.
 8. Verbetert de slaap. Studies met zowel kinderen als volwassenen tonen dat omega 3-supplementen de lengte en kwaliteit van de slaap verbeteren.
 9. Goed voor de huid. Vetzuren in omega 3 dragen bij aan een goede huidstructuur. Met name DHA helpt om alle celmembranen gezond te houden. Hierdoor blijft de huid langer mooi.
 10. Beter zicht met omega 3. DHA in omega 3 is ook een belangrijke bouwsteen voor de hersenen en het netvlies in de ogen.
 11. Omega 3 tegen astma. Het risico op de chronische longaandoening astma neemt af bij kinderen en jongvolwassenen.
 12. Vermindert de kans op bepaalde vormen van kanker. Onderzoek suggereert dat mensen die voldoende omega 3 binnenkrijgen tot 55 procent  minder kans hebben op darmkanker. Andere onderzoeken suggereren dat voldoende omega 3 het risico op prostaatkanker bij mannen en borstkanker bij vrouwen vermindert.
 13. Verminderde kans op auto-immuunziekten. Studies tonen dat voldoende omega 3 tijdens de eerste levensjaren de kans op auto-immuunziekten zoals diabetes type 1 maar ook multiple sclerose, vermindert.
 14. Slanker met omega-3. Omega-3 verbetert de spijsvertering. Ook gaat het lichaam beter presteren waardoor het makkelijker overtollig lichaamsvet verbrandt.

 

Hennepzaadolie of visolie?

 

 1. Wat veel mensen niet weten is dat hennepzaadolie een bijzonder rijke bron van omega 3-vetzuren is. Bovendien biedt deze plantaardige bron allerlei andere gezonde voedingsstoffen en mineralen zoals ijzer, magnesium en calcium. Hennepzaadolie bevat ook omega 3-stearidonzuur (SDA); een essentieel vetzuur dat door het lichaam wordt omgezet in EPA-vetzuur.

 

 1. Naast omega 3 zit hennepzaadolie vol met andere essentiële vetzuren. Het bevat bijna 85% van alle essentiële vetzuren die je nodig hebt. Dit maakt hennepzaadolie tot de meest complete bron van essentiële vetzuren. Hennepzaadolie bevat ook veel minder verzadigde (slechte) vetzuren en wordt gemakkelijker door het lichaam verteerd.

 

 

 1. Dat is niet alles. Hennepzaadolie bevat namelijk ook zeer veel antioxidanten, bioactieve enzymen en het hoogste fenolgehalte dat in plantaardige oliën wordt aangetroffen. Fenolische verbindingen uit de natuur kunnen het risico op kanker verminderen, ontstekingen stoppen en vrije radicalen bestrijden. Daarnaast heeft de olie veel vitaminen en zelfs bijna alle B-vitaminen.

 

 1. Tenslotte is hennepzaadolie niet alleen een geweldige bron van omega 3-vetzuren, maar het heeft ook de ideale omega 6 tot omega 3-verhouding. Omega 6 is ook een essentieel vetzuur. Ons lichaam neemt omega 3 en 6-vetzuren het beste op als die in een bepaalde verhouding worden ingenomen. Die verhouding is 3:1. Dus drie delen omega 6 en een deel omega 3.

 

 

 1. Hennepzaadolie heeft geen bijwerkingen. Het is niet alleen veiliger dan visolie, het is ook veiliger voor het milieu. Voor hennepzaadolie is geen intensieve visvangst nodig en het verstoort geen ecosystemen. Hennepplanten zijn goed voor het bodemleven en gaan broeikasgassen tegen.

 

 1. Dus wil jij op een eenvoudige manier een flinke dosis gezondheid toevoegen aan je dagelijkse routine? Het smaakt heerlijk nootachtig, bevat geen THC dus je wordt er niet high van, maar wel heel gezond.