Blog

Je darmen zijn je tweede hersenen

De communicatie tussen de darmen en de hersenen vind onbewust plaats omdat het autonome zenuwstelsel de hersenen verbindt met het eigen zenuwstelsel van de darm. De signaal substantie ‘serotonine’ die zich voor meer dan 90% in de darmen bevind, en voor de rest in de hersenen, is heel belangrijk. Deze substantie speelt een belangrijke rol bij de signaaloverdracht tussen darmen en hersenen. Zo kan een veranderde activiteit van ‘serotonine’ stoornissen veroorzaken in de darm maar ook in de hersenen. Dit kan bijvoorbeeld een depressie en ook darmklachten veroorzaken.

De communicatie tussen de darmen en de hersenen vindt onbewust plaats omdat het autonome zenuwstelsel de hersenen verbindt met het eigen zenuwstelsel van de darm.
De signaal substantie ‘serotonine’ die zich voor meer dan 90% in de darmen bevindt, en voor de rest in de hersenen, is heel belangrijk. Deze substantie speelt een belangrijke rol bij de signaaloverdracht tussen darmen en hersenen. Zo kan een veranderde activiteit van ‘serotonine’ stoornissen veroorzaken in de darm maar ook in de hersenen. Dit kan bijvoorbeeld een depressie en ook darmklachten veroorzaken.

Door een factor stress kan de microbioom verstoord raken met als gevolg dat bepaalde micro-organismen niet meer aanwezig zijn in de darmen.
Mensen die een depressie hebben, missen bepaalde micro-organismen zoals Coprococcus en Dialister. Deze micro-organismen zorgen normaal voor een goede enzymontwikkeling.

Mede door een te kort aan trytofaan (deel van een eiwit dat wordt omgezet naar een aminozuur door de micro-organismen) in onze voeding kan er onder andere slaapstoornis ontstaan. Normaal wordt tryptofaan omgezet naar serotonine, de serotonine zorgt ervoor dat je je ontspannen voelt en voorkomt dat je gaat liggen malen. Serotonine is bovendien een grondstof voor het ‘slaaphormoon’ melatonine dat ‘s nachts in je pijnappelklier wordt aangemaakt. Hoe ouder je wordt, hoe minder melatonine deze klier produceert. Om voldoende serotonine aan te maken zijn mineralen, spoorelementen en ook vitamine c onontbeerlijk.