Blog

“Onze voeding is het niet meer waard nog voeding genoemd te worden, we vullen er nog slechts onze buik mee”

Dit schreef de Zwitserse arts, Prof. Dr. Zimmerman reeds in 1940 toen de bodem verhoudingen nog lang niet zo slecht waren als tegenwoordig.

De landbouw draagt op dit moment in belangrijke mate bij aan de verstoring van het klimaat, aan de vervuiling van het milieu met stikstof, fosfaat, kalium en pesticiden, aan de vermindering van de boven- en ondergrondse biodiversiteit, aan bodemverdichting, aan water- en winderosie en aan de verslechtering van de gezondheid van planten, dieren en mensen. Dit staat haaks op het streven naar duurzame landbouw en een goede gezondheid van plant, dier en mens.

Er zijn twee hoofdoorzaken aan te wijzen waardoor de bodemkwaliteit achteruit holt, het milieu overbelast wordt en onze levensmiddelen niet of onvoldoende bijdragen aan onze gezondheid. Dit verklaart dat de hoofdoorzaak van veel ziekten ligt in een totaal geplunderde en door kunstmeststoffen en bestrijdingsmiddelen verwoeste bodem van de land- en tuinbouw.

In acht maanden naar een optimale lichamelijke gezondheid !

Acht maanden naar optimale fysieke gezondheid is gekozen omdat al onze lichaamscellen (behalve hersenen, al wordt ook deze bewering steeds meer ontkracht) zich iedere acht maanden volledig vernieuwen. Er zijn zelfs mensen die beweren dat ons gehele fysieke lichaam in acht jaar geheel vernieuwd wordt (4 overgangen). Wanneer iemand die ziek is dus voldoende gezonde levensmiddelen tot zich zou nemen, is de kans zeer groot dat u zich na acht maanden als herboren zult voelen. Dit herboren voelen is natuurlijk vooral het geval voor hen die nog in fase 1 en 2 verkeren en niet zoals de vele mensen die zich in fase 3 hebben laten behandelen door zeer zure chemische middelen en/of zware chirurgische ingrepen waarbij organen of delen van organen zijn weggesneden of weggebrand. Voor hen is nog alleen van belang dat zij de weg volgen waar zij volledig in geloven.

Wat wij consumenten vergeten zijn, is inmiddels ook door de meeste boeren en tuinders vergeten. Vroeger werd de zuurgraad van de bodem door de meeste boeren en tuinders bijgestuurd en onderhouden met bemestingen met thomasslakkenmeel. Dit product kwam van de hoogovens en was het restant van gietmallen die gebruikt waren voor het gieten van ijzer en gemaakt waren van Bentoniet (kleimineraal).

Door de bemesting met dit product in de land- en tuinbouw werd de boden onderhouden met mineralen en spoorelementen. Dit had tevens ook een positieve invloed op de zuurtegraad van de bodem en ook op het klei-humus complex. Tegenwoordig strooit men meestal mergelkalk en kunstmest om het restant aan elementen beschikbaar te maken voor de plant. (Roofbouw geeft rijke vaders maar resulteert uit eindelijk in arme zonen). In de grafiek op de deze  pagina zie je het resultaat.

 

Het ideale plaatje voor onze dagelijkse voeding zou er ongeveer zo uit moeten zien:

Alle mineralen en metalen hebben een speciale wisselwerking met elkaar. De elektrostatische uitwisseling onder elkaar dient als ontstekingsmechanisme ter verbranding van zuurstof en voeding.

In geval van koorts (als afweermiddel van infectieziekten) treedt als gevolg van hormoonwrijving een verhoogde hartactiviteit op en daarmee een extra wrijvingswarmte van enkele graden Celsius.

In de darmen helpt de elektrostatische uitwisseling van aluminium als een zachte massage bij de stoelgang.

In onze darmen bevinden zich 60 tot 80% van onze witte bloedlichaampjes, de zgn. leukocyten, die tot taak hebben, o.a. het nitrosamine (stof die wordt gevormd wanneer aminozuren reageren met nitriet, door eiwitstofwisselingsstoornis) en het verbrandingsgif benzpyren (polycyclische aromatische koolwaterstof) te vernietigen.

Deze soorten gif kan men met vitamine C neutraliseren zodat een deel van de leukocyten beschikbaar blijft voor het afweren van ziektekiemen. Gebruik dan wel vitamine C van vruchten en geen ascorbinezuur, vervaardigd van genetisch gemanipuleerde mais!

De hoofdzaak van de meeste ziekten ligt in de totaal geplunderde en door kunstmeststoffen en bestrijdingsmiddelen verwoeste bodem van de land en tuinbouw.

Het gebrek aan mineralen en spoorelementen komt steeds meer op de voorgrond te staan.

Onze huidige voeding bestaat voor een groot gedeelte uit kant en klaar maaltijden en producten die industrieel vervaardigd zijn, meestal behandeld met gamma en röntgenstraling om voedsel langer houdbaar te houden.

Dit betekent dat door dit soort processen ons voedsel tevens energetisch dood is. Meer als 80% van de hedendaagse voeding in de supermarkten was vijftig jaar geleden helemaal niet verkrijgbaar.

Alles moet tegenwoordig snel, wij gunnen ons zelfs geen tijd meer om aandacht aan voeding te geven met alle gevolgen van dien. Wij graven met ons bestek ons eigen graf tegenwoordig door voeding tot ons te nemen waar niets meer in zit!

Vooral bij een verhoogde behoefte aan mineralen en spoorelementen tijdens zwangerschap, borstvoeding, in de groeifase, bij zware arbeid, sport, op hogere leeftijd of na een operatie, chemokuur e.d. kan een absoluut tekort ontstaan.

Symptomen kunnen ontstaan wanneer van een bepaald mineraal voldoende aanwezig is, maar van de tegenpool te veel aanwezig is, bijvoorbeeld Natrium en Kalium, maar ook een teveel aan Magnesium kan ervoor zorgen dat Calcium niet kan worden opgenomen.

Ook het gebruik van medicijnen kan leiden tot een mineraalgebrek. Vooral kalium is hier uiterst gevoelig voor. Het langdurig gebruik van laxeermiddelen, medicijnen voor hartkwalen en tegen reumatische aandoeningen veroorzaken een flink tekort aan kalium.

Werking van mineralen en spoorelementen

Sommige mineralen hebben voor hun werking in het lichaam een partner nodig. Indien deze partner ontbreekt kan ook het betreffende mineraal zijn werk niet doen. Ook dan ontstaat een tekort. Bijvoorbeeld: Calcium werkt niet zonder een bepaald gehalte aan fosfor. Het calcium wordt in dat geval door de nieren onmiddellijk weer uitgestoten of in een erger geval kan het zelfs leiden tot nier en blaasstenen. De gunstigste verhouding tussen calcium en fosfor bedraagt 1½ : 1.

Onopvallend tekort

Veel van deze tekorten zullen niet als dusdanig herkend worden. Een precieze diagnose is vaak niet te stellen, aangezien het lichaam lange tijd op reserves kan functioneren en daardoor een schijnbare gezondheid voorspiegelt.

Bijvoorbeeld: ondanks een tekort aan calcium kan de calciumspiegel in het bloed een lange tijd normaal lijken. Het tekort aan calcium wordt aan het skelet onttrokken waar het zich pas jaren later openbaart in de vorm van botontkalking.

Een mooi voorbeeld is als er veel industriezuivel genuttigd wordt. Omdat de calcium/fosfor verhouding in deze producten niet goed is, resulteert dit in botontkalking (osteoporose).

In de reguliere melk uit de supermarkt is de calcium-fosfor verhouding 1 : 2.

De juiste calcium-fosforverhouding behoort 1½ : 1 te zijn, omdat het lichaam dit zelf corrigeert van 1 : 2 naar 1½ : 1 wordt er calcium uit het beendergestel onttrokken met alle gevolgen van dien. Het is niet voor niets dat er zoveel gewricht vervangende operaties worden uitgevoerd tegenwoordig En men is het ook nog normaal gaan vinden.

Het gebrek aan voedingsstoffen kan men niet opheffen door alle mineralen en spoorelementen apart in te nemen. Slechts door het innemen van het totale mineralen en spoorelementen spectrum kan men het bloedbeeld langdurig en op een schonende manier normaliseren.

Symptomen van mineraal en spoorelementen gebrek

Kalium gebrek

Vermindering van spierprikkels, tragere reflexen, een aan benen beginnende spierverslapping met verlammingsverschijnselen, nerveuze storingen met verwarringsverschijnselen, verslapping van de hartspier, verhoogde polsslag, gebrek aan maagzuur, verminderde eetlust, duizeligheid, verminderde darmwerking, obstipatie, oedeem, blaaszwakte.

Calciumgebrek

Verhoging van spierprikkels, slappe doch gespannen spieren, voortdurend gapen, kramp in kuiten bovenbenen vingers en tenen, spiertrekkingen, slapende ledematen, overmatige transpiratie, migraine, vergrote pupillen, slecht stollend bloed, gevoeligheid voor allergieën, acne, haaruitval, afbrekende nagels, zwakke tanden.

Magnesiumgebrek

Bij een normale bloedspiegel van calcium, alle symptomen van calciumgebrek, nervositeit, slapeloosheid, verwarring, spiertrekkingen, zenuwstoringen, verhoogd cholesterolgehalte, verhoogd risico op hartinfarct en trombose, menstruatieklachten, groeistoringen, gebrek aan eetlust, gewichtsafname, haaruitval, ruwe huid, schilferige huid en kloven, te snelle en onregelmatige hartslag.

Fosforgebrek

Een gebrek aan fosfor verhindert de normale opname van calcium en leidt tot een verhoogde calciumafscheiding via de nieren en tot nierstenen, energiegebrek, oververmoeidheid, nervositeit, stress, diverse soorten kramp, minder geheugen.

IJzergebrek

Bloedarmoede, vermoeidheid, verminderd prestatievermogen, verhoogd infectierisico, uitblijven menstruatie, hoofdpijn, duizeligheid, moeilijkheden met slikken, huidkloven, haaruitval, scheurende nagels, diarree, bloedverlies, ademhalingsproblemen.

Zinkgebrek

  • Nervositeit, onrustig gevoel, maagklachten, slecht helende wonden, gebrek aan vitamine A, haaruitval,
  • Slecht groeiende nagels, witte vlekken op de nagels, slechte tanden, diabetes, hypoglycemie, vruchtbaarheid en potentieproblemen, groeistoornissen, acne.

Mangaangebrek

Gebrek aan vitamine A en B1, geremde glutamine productie in de hersenen, paradentose, slecht werkende schildklier, gevoeligheid voor allergieën, spierpijn, vruchtbaarheid problemen, kraakbeenverharding, gehoorverlies, oorsuizen.

Kobaltgebrek

Gebrek aan vitamine B12, slechte aanmaak van bloedlichaampjes en verkorte levensduur van rode bloedlichaampjes, verminderde ijzeropname, doofheid, stressgevoelig, bewegings-moeilijkheden, verlammingsverschijnselen, veranderlijke ziekten in de bloedbanen van het ruggenmerg, remmende werking op eiwit suiker en vetstofwisseling.

Kopergebrek

Bloedarmoede, remming op de ijzeropname, zwakte, verminderde eetlust, gewichtsafname, pigmentvlekken, ademhalingsmoeilijkheden, storingen in het centrale zenuwstelsel, verminderde afweerkrachten tegen reuma-allergieën-virale en bacteriële infecties en ontstekingen, beïnvloeding smaak (b.v. zoetigheid heeft geen smaak meer)

Kiezelzuurgebrek (silicium)

Uitvallend en dun haar, slapeloosheid, broze nagels, puistjes op oogleden, droge lippen, huidklachten, longklachten, doorbloedingsstoornissen. Silicium is bij alle levende wezens van groot belang. Het geraamte van alle cellen bestaat uit siliciumkristallen (kwarts) die trillingen afgeven ter stimulering van de celmembranen.

Wanneer deze celmembranen niet goed functioneren kunnen schadelijke virussen de cel binnendringen en de chromosomen van onze erfelijkheidsfactoren beschadigen. Cellen (m.u.v. hersencellen die vanaf het vijfde jaar niet meer vernieuwd worden)  hebben maar een levensduur van acht maanden, daarna vormen zich weer nieuwe cellen. Daarom is het ook goed om goede omega vetten en oliën in te nemen uit vette vis en andere volle producten zoals roomboter.

Silicium is overigens onmisbaar, bij mens en dier voor de opbouw van pezen-ogen-oorschelpen-nagels-sterke botten-tanden, en kraakbeen.

Het is betrokken bij de vorming van collageen en dus nodig voor alle weefsels die sterk en soepel moeten zijn. Siliciumgebrek veroorzaakt vroegtijdige veroudering van de huid, bindweefsel en zwakke botten.

Een hersenbloeding b.v. kan het gevolg zijn van een zwak vaatstelsel in combinatie met hoge bloeddruk. Ook spataders ontstaan door een verzwakt vaatstelsel  dus een tekort aan silicium.

Algemene informatie

Voor het optimaal functioneren van de cellen is uiteraard voldoende zuurstof nodig.

IJzer en kalium zijn hiervoor de belangrijkste transporteurs.

In principe is een menselijk lichaam een brandstofcel, als deze gevoed wordt met hoogwaardige vitale voeding en goed drinkwater wordt er waterstof en zuurstof van gemaakt.

Als er voldoende zuurstof in de cellen komt kan er o.a. ook nooit geen kanker ontstaan.

Kalium kan slechts acht uur in het lichaam worden opgeslagen. Het moet daarom met de voeding, en als dat niet mogelijk is, met mineralen worden opgenomen. Een hoge bloeddruk kan met behulp van kalium en magnesium genormaliseerd worden.

Belangrijk bij mens en dier, is ook de opbouw van botten en tanden. Hiervoor moet dan wel de verhouding tussen calcium en fosfaat kloppen, anders kan dit botontkalking tot gevolg hebben. Zowel calcium als fosfaat worden in het beendergestel opgeslagen en kunnen ook voor andere lichaamsfuncties gebruikt worden.

Daarom moeten ze dan ook constant aangevuld worden.

Voor bodembacteriën evenals voor planten, mensen en dieren zijn de in natuur voorkomende  mineralen en spoorelementen, mangaan, koper, zink, kobalt, chroom, nikkel, arsenicum, vanadium, selenium enz., van groot belang.

Deze metalen hebben een specifieke wisselwerking met elkaar en zorgen voor de vorming van tal van enzymen. Hiervan zijn slechts kleine hoeveelheden nodig.

Wanneer deze metalen echter niet of nauwelijks aanwezig zijn, dan kan dit leiden tot ernstige stoornissen.

Vanwege de onderlinge relatie moeten ze altijd tezamen worden ingenomen, dit ook, omdat aparte inname kan leiden tot ernstige vergiftigingen.

Chroom is onmisbaar voor de suikerstofwisseling, regelt het cholesterolgehalte in het bloed en verbetert gebrekkige glucose en vetstofwisseling. Te weinig chroom in het lichaam kan dus leiden tot aderverkalking en suikerziekte (diabetes).

Kobalt is een zware en harde metaalsoort en vormt samen met mangaan de kern voor vitamine B12 in vier enzymen.

Als kobalt ontbreekt, vindt er geen nucleïne zuursynthese plaats en ontstaat bloedarmoede.

Komt Mangaan niet voor in het lichaam dan vormt zich geen urinezuur waardoor de vorming van citroenzuur wordt geblokkeerd.

Ontbreekt Zink, dan heeft dit spiervergiftiging, alcoholvergiftiging, acidose en stilstand van proteïne-synthese tot gevolg.

Zonder Nikkel vormt zich geen urinezuur.

Molybdeen is uitermate belangrijk voor het geheugen en bij het vormen van vetzuur uit koolhydraten.

Bij gebrek aan Tin blijft de secretie van de spijsverteringsenzymen uit.

Voor de spijsvertering is overigens ook Aluminium nodig. Aluminium speelt een belangrijke rol in alle functies van mens, dier en plant, zoals o.a. het in stand houden van de lichaamstemperatuur, evenals het vormen van hormonen en enzymen.

Zelfs van het in hogere concentraties, uiterst gevaarlijke gif Arsenicum, hebben wij kleine hoeveelheden nodig voor het functioneren van onze ogen. De ui bevat o.a. voldoende arsenicum.

Zo is het voor menigeen onvoorstelbaar dat we zelfs zilver, lood, cadmium, rubidium, zwavel, fluor, strontium, barium, titanium en nog veel meer elementen nodig hebben voor de werking van onze lichaamsfuncties, zij het in zeer kleine hoeveelheden.

Dus samengevat is het innemen van essentiële supplementen van groot belang voor een gezond lichaam.

Aquarius Cartilagine della ossa is b.v. een product waar alle bovenstaande elementen in aanwezig zijn.

Aquarius Enzymmineraal is een product waar m.n. elementen in aanwezig zijn om diverse darmproblemen mee aan te pakken, het kan goed werken bij een geïrriteerd darmslijmvlies b.v. om dit weer te genezen. De meeste darmklachten ontstaan meestal ook door een tekort aan mineralen en spoorelementen in de voeding. Een combinatie van dit product samen met de Aquarius Liquid Intestinal (Micro-Organismen) worden er weer enzymen aangemaakt die er voorzorgen dat voedsel weer goed opgenomen kan worden.