Blog

Wat zijn de symptomen van hooikoorts en pollenallergie?

Is jouw loopneus niet te stoppen? En blijf je alleen maar niezen? Dat kan een teken zijn dat het hooikoortsseizoen weer in volle gang is. Het natuurlijk niet heel fijn om al te beginnen met snotteren op het moment dat je één stap buiten de deur doet. Eén van de oorzaken van hooikoorts en pollenallergie is een tekort aan zink, hierdoor raken de slijmvliezen snel geïrriteerd.

Wat zijn de symptomen van hooikoorts?

Hooikoorts kun je aan allerlei verschijnselen herkennen. Deze zijn per persoon verschillend. De volgende symptomen kunnen een teken zijn van hooikoorts:

  • Niezen
  • Jeukende ogen
  • Jeuk
  • Loopneus
  • Keelpijn
  • Benauwdheid
  • Vermoeidheid

 

Niezen

Een veel voorkomend hooikoortsverschijnsel is niezen. Dit komt doordat de gras- en boompollen die zich in de lucht begeven, het slijmvlies in de neus en luchtwegen prikkelen. Dit veroorzaakt een allergische reactie, waardoor niezen kan voorkomen.

 

Jeukende ogen

Een ander hooikoortssymptoom is jeuk aan de ogen. Dit komt doordat graspollen je slijmvliezen irriteren, wat de jeuk kan veroorzaken. Sommige mensen kunnen hierdoor ook last krijgen van branderige ogen of tranende ogen.

 

Jeuk

Naast het feit dat geïrriteerde slijmvliezen jeuk aan de ogen veroorzaakt, kun je ook jeuk ervaren aan de neus en aan de keel. Bij jeuk door hooikoorts is het van belang om niet aan de jeukende gebieden te komen. Aan je handen zitten tijdens het hooikoortsseizoen namelijk ook pollen. Wanneer je met die handen over de jeuk wrijft, kan de jeuk alleen maar verergeren.

 

Loopneus

Een loopneus is één van de symptomen van hooikoorts. Deze ontstaat doordat je neusslijmvlies geprikkeld wordt door de pollen in de lucht. Een loopneus bij verkoudheid is anders omdat deze ontstaat door middel van een virus of door grote temperatuurverschillen. Een loopneus bij hooikoorts is vaak na een paar uur weer weg  terwijl een loopneus bij verkoudheid een aantal dagen aanwezig kan zijn.

 

Keelpijn

Keelpijn bij hooikoorts gaat vaak samen met hoesten. Dit komt doordat de luchtwegen geïrriteerd raken door het slijm, dat ontstaat door je pollenallergie. Doordat het slijm je luchtwegen irriteert, kun je last krijgen van een kriebelhoest en dus ook keelpijn.

 

Benauwdheid

Benauwdheid is een minder voorkomend symptoom van hooikoorts maar komt zeker voor. Benauwdheid bij hooikoorts kan komen doordat de bovenste luchtwegen ontstoken zijn. De bovenste luchtwegen zitten in het hoofd waardoor hooikoortspatiënten last kunnen hebben van neusklachten. Deze neusklachten kunnen het ademen bemoeilijken waardoor benauwdheid kan opspelen.

 

Vermoeidheid

Vermoeidheid bij hooikoorts heeft te maken met je immuunsysteem. Je lichaam gaat in de verdediging omdat je mestcellen in ‘gevecht’ zijn met de pollen. Dit kan ervoor zorgen dat je lichaam vermoeid raakt door deze aanhoudende lichamelijke reactie. Hiernaast kun je ook moeheid ervaren door de inname van hooikoortsmedicijnen.