Blog

Kokosolie, laurinezuur en verzadigd vet

Door de vele berichten van de afgelopen tijd zou het idee kunnen ontstaan dat we alle verzadigde vetten links moeten laten liggen. Niets is minder waar, want er is overtuigend bewijs voor het wezenlijk belang voor onze gezondheid.

Door de vele berichten van de afgelopen tijd zou het idee kunnen ontstaan dat we alle verzadigde vetten links moeten laten liggen. Niets is minder waar, want er is overtuigend bewijs voor het wezenlijk belang voor onze gezondheid.

Kokosolie bevat 27,5 % lange-keten verzadigde vetzuren, 65 % middellange-keten verzadigde vetzuren en verder onverzadigde vetzuren. Van de middellange-keten verzadigde vetzuren bestaat ongeveer 55 % uit laurine- en caprinezuur, die antibacteriële eigenschappen hebben. Dit geldt vooral voor laurinezuur, waarvan het percentage 48 tot 50% bedraagt.

Enkele verzadigde middellange-ketenvetzuren zoals laurinezuur dragen bij tot het natuurlijk vermogen van het lichaam om mogelijk schadelijke micro-organismen te bestrijden. Bovendien zijn verzadigde vetzuren nodig om het onverzadigd vetzuur alfa-linoleenzuur adequaat om te kunnen zetten in de verlengde omega-3-vetzuren EPA en DHA die we vooral in vette vis aantreffen.

Laurinezuur, een verzadigd vetzuur, is voorwaardelijk essentieel voor lacterende vrouwen. Het lichaam maakt het aan maar niet in voldoende mate. Moedermelk heeft sowieso een unieke samenstelling. Het vet is namelijk 45 tot 50% verzadigd, 35% enkelvoudig onverzadigd en voor 15% meervoudig onverzadigd. Het beschermt baby’s tegen virale en bacteriële infecties.

De suggestie dat verzadigd vet de oorzaak van hartkwalen is, staat haaks op het feit dat de afzetting van vet op de aderwanden uit 74% onverzadigde vetzuren bestaat. Er is geen sterke relatie tussen verzadigde vetten en cardiovasculiare ziektebeelden. In tegenstelling tot de consumptie van transvetzuren en grote hoeveelheden onverzadigde omega 6 vetzuren.

Eskimo’s met een hoog vetgehalte in hun voedingspatroon sterven zelden aan hart- en vaatziektes. Dit geeft ongetwijfeld een meer genuanceerd beeld over verzadigde vetten.

Van hartkwalen is inmiddels bekend, dat ze verband houden met vele factoren, zoals geoxideerde vetten, cytomegalovirus, Helicobacter pylori, homocystene en diverse toxische chemicaliën, en andere elementen die ontstekingen veroorzaken. De verhoogde cholesterolniveaus houden verband met de poging van het lichaam om weefselbeschadiging te herstellen. Zoals een van de pathologen als expert op het gebied van arteriosclerose verklaarde, is de kans, dat cholesterol een atheroma veroorzaakt, niet groter dan de kans dat witte bloedcellen een abces veroorzaken. In beide gevallen gaat het om een poging tot genezing. Cholesterol is één van de voornaamste substanties in het lichaam, die voor herstel zorgen.

Laurinezuurhoudende oliën, voornamelijk beschikbaar als kokosolie, worden niet geoxideerd. Alleen meervoudig onverzadigde vetzuren kunnen worden geoxideerd. Monoglyceride in laurinezuur, dat door het lichaam wordt aangemaakt bij consumptie van laurinezuurhoudende oliën, doodt het cytomegalovirus en Helicobacter pylori. Het zou dus ook preventief kunnen werken bij mensen met een verhoogd risico van hartkwalen, of onderdeel kunnen vormen van de behandeling.

Onderzoek heeft ook uitgewezen, dat de conditie van hartpatiënten verbetert dankzij regelmatig gebruik van kokosolie. Wat mij betreft is er geen enkele reden om op af te gaan op misleidende informatie. Zelfs onderzoekers van de Harvard Medical School hebben patent op het gebruik van laurinezuurhoudende olie bij de behandeling van ziekte.

Laurinezuur verhoogt het goede cholesterol

Het bleek dat in vergelijking met koolhydraten noch laurinezuur, noch myristinezuur, noch palmitinezuur een ongunstig effect heeft op de totaalcholesterol : HDL – cholesterolverhouding. Deze verzadigde vetzuren verhoogden weliswaar het totaalcholesterolgehalte maar dit was ten dele te verklaren door een verhoging van het “goede” HDL-cholesterol.

Laurinezuur in kokosolie

Kokosolie (caprinezuur, laurinezuur, caprylzuur) kan ingezet worden om Candida albicans te bestrijden, tumoren, seksueel overdraagbare ziekten, meningitis, herpes virus-6A, griepvirus, hepatitis C, mazelen, chronisch vermoeidheidssyndroom… en kan zelfs tandbederf met 80% verminderen. Ook helpt het de neveneffecten en symptomen van AIDS te verlichten.

Laurinezuur en ziekte van Lyme

Meerdere mensen zijn van Lyme afgekomen met kokosolie. Na een paar maanden zo’n 6 theelepels ongeraffineerde biologische kokosolie per dag te gebruiken op een boterham b.v. kan je merken dat je fysiek weer beter aan toe bent. Na verloop van tijd gebruik je het nog af en toe, zodat je voorraadje Laurinezuur (50% van de kokosolie is laurinezuur) op peil houdt. Dat is belangrijk want laurinezuur gebruikt je lichaam van nature tegen de veroorzaker van de ziekte van Lyme.

Laurinezuur tegen hart en vaatziekten

Kokosolie (of vet) heeft een antimicrobiële werking, is werkzaam tegen kanker én tegen  hart- en vaatziekten. Het belangrijkste bestanddeel (50%) van kokosvet is laurinezuur. Dit wordt succesvol ingezet bij bacteriële en schimmelinfecties, dysbioses (darmflora verstoringen) en overgewicht (kokosolie bevat een erg lage glycemische index, bovendien verzadigt het eerder en wordt het niet als vet opgeslagen door het lichaam – in tegenstelling tot gewone suikers). Op het eiland Tokelau in de Stille Oceaan haalt men 60% van de energiebehoefte uit kokosolie. Het cholesterolniveau is, volgens Nederlandse normen, ideaal en hart- en vaatziekten komen er nauwelijks voor. Reden te over dus om meer kokosolie te gebruiken in de keuken.

Laurinezuur en vetverbranding

Laurinezuur wordt in de lever net zo snel omgezet tot energie als gewone suiker, maar het zorgt ook voor vetverbranding.

Kokosolie bestaat voor bijna 70% uit middellange keten vetzuren. Het overgrote deel hiervan is laurinezuur.

Laurinezuur maakt virussen en bacteriën stuk en doodt deze. Op deze manier helpt laurinezuur de weerstand van het lichaam op peil te houden en ongewenste indringers tijdig uit te schakelen. Laurinezuur is een verzadigd vetzuur en zit bijvoorbeeld ook in moedermelk.

Hoe werkt het?

Bij de stofwisseling van laurinezuur in het lichaam kan de mono-ester van laurinezuur ontstaan te weten monolaurine. Uit onderzoek blijkt dit monolaurine een destructief dan wel inactiverend effect te hebben op micro-organismen. Monolaurine pakt namelijk de vetten in de membraam van micro-organismen aan.

De werkwijze van monolaurine om met vet-omhulde virussen uit te schakelen wordt toegeschreven aan het oplosbaar maken van de in de virusenvelop aanwezige vetzuren en fosfolipiden. Hierdoor valt de virusenvelop uiteen en sterft het virus af. Onderzoeken suggereren ook een negatief effect van monolaurine op de celdeling.

Welke micro-organismen zijn gevoelig?

Laurinezuur heeft een afdodend effect op:

  • Bacteriën (Streptococcen, Stafylococcen, Hemophilus soorten, Salmonella, E. Coli, Helicobacter, e.a.)
  • Schimmels (o.a. Ringworm)
  • Virussen (bijv. Herpes en HIV)
Inzet bij varkens

De positieve eigenschappen van laurinezuur bij de bestrijding van virussen en bacteriën in het lichaam van mens en dier nodigen uit tot een gerichte inzet in de varkenshouderij, bijvoorbeeld bij de bestrijding van de Streptococcus Suis.

Een Amerikaans veldonderzoek met kokosolie in het varkensvoer leerde dat de varkens niet vervetten, maar eerder actiever werden. Dit komt doordat de kokosolie, bestaande uit middellange ketens vetzuur, vlot verteert (vergelijk druivesuiker). Dit in tegenstelling tot soja- en maïsolie die uit langere vetzuurketens bestaan (trage vertering onder inwerking van gal- en pancreasvocht).

Laurinezuur helpt bij de lacterende zeug o.a. om het bloedsuikergehalte op peil te houden en het beschermt de zogende biggen tegen schadelijke organismen. Een groep drachtige en lacterende zeugen kreeg voer waar kokosolie aan toegevoegd was en een tweede groep voer met een andere plantaardige olie. Er bleek een significant verschil te zijn tussen de overlevingskansen en de groei van de biggetjes van beide groepen. De biggetjes in de groep van de moeders met kokosolie in het voer groeiden sneller en waren veel gezonder.

(Bron: Azain, M.J.. Effects of adding medium-chain triglycerides to sow diets during late gestation and early lactation on litter performance. J. Anim. Sci. 71(11):3011)

Gezonde vetten

Zoals iedereen inmiddels wel zal weten is het in onze samenleving eerder een probleem dat we te veel, vooral dierlijke, vetten binnenkrijgen dan te weinig!

Als u moet kiezen welke vetten u gebruikt dan is het zinvol om te letten op de omega-3-vetzuren en de omega-6-vetzuren en op vetten met laurinezuur. In de praktijk komt u bij plantaardige voeding dan al snel uit bij lijnzaad en lijnzaadolie (koud gebruiken in bv. salades), olijfolie (matig verhitten mag) en kokos- en palmpitolie (kan goed verhit worden zonder al te schadelijke gevolgen). Voor een goede verhouding tussen omega-3-vetzuren en omega-6-vetzuren komt u zeker niet uit bij vet uit zuivel!

Het is belangrijk dat de extra vierge kokosolie van biologische kwaliteit is, ongeraffineerd, niet ontgeurd en ongehard.

Wij zijn leverancier van Kulou kokosolie, dit product is koud geperst en is biologisch gecertificeerd
  • Kokosolie is rijk aan middellange vetzuurketens. Deze worden snel afgebroken en hebben weinig energie en enzymen nodig om opgenomen te worden.
  • Ze hebben geen enzymen van de pancreas nodig, noch tussenkomst van lever en gal. Dit is nuttig bij mensen met spijsverteringsproblemen, oudere mensen, kleine kinderen, nerveuze mensen.
  • Nuttig bij mensen met spastische darm, colitis ulcerosa, gastritis, diverticulosis, chronische darmontsteking, ziekte van Crohn, constipatie, glutenallergie omdat voedingsstoffen dan minder worden opgenomen en het lichaam belast wordt met toxische stoffen uit de zieke darm. MCT’s uit kokosolie doen voedingsstoffen zelfs beter opnemen bij mensen met een gedeeltelijk of geheel verwijderde dikke darm.
  • MCT’s worden eerder als brandstof gebruikt dan als vet opgeslagen. Ze worden 3 keer sneller afgebroken dan lange vetzuurketens. Lange vetzuurketens zoals in visolie en veel plantaardige oliën worden eerder als vet opgeslagen en slechts in tweede instantie als energie gebruikt. MCT’s kunnen het metabolisme met 12% doen stijgen tegenover 4% met lange vetzuurketens en bevatten 10% minder calorieën dan andere vetten. Dit betekent dat ze goed zijn bij de strijd tegen overgewicht.
  • Bevat ontsteking werende bestanddelen.
  • Bevat bestanddelen werkzaam tegen bacterieën, virussen, schimmels, protozoa, gisten. Het gaat om laurinezuur, capronzuur, caprinezuur, caprylzuur, myristinezuur die samen meer dan 70% uitmaken van de vetzuren van kokosolie. Normaal bestaat 18% van moedermelk uit laurine- en caprine vetzuren die de baby helpen beschermen tegen infecties van schimmels, bacteriën, virussen en protozoa. Voor moeders tijdens de zwangerschap is het dus ook erg nuttig om te gebruiken.
  • Laurinezuur beschermt de lever en helpt ontsteking tegen te gaan.
    Advies voor zwangere moeders of moeder die de borst geven: 1 tot 3 eetlepels bio extra vierge kokosolie met rode palmolie per dag en 1 eetlepel plantaardige omega 3/6/9 met voldoende natuurlijke vitamine E en carotenoïden.
  • Advies voor baby’s tot 2 jaar die de borst niet meer krijgen: 1 – 3 kleine dessertlepeltjes kokos- met rode palmolie per dag, spreiden over de maaltijden en 1 – 2 kleine dessertlepeltjes plantaardige omega 3/6/9.
  • Kokosolie (laurinezuur) kan ook ingezet worden om de Helicobacter pylori te bestrijden, die mede verantwoordelijk is voor het ontstaan van maagzweren.
  • Kokosolie (caprinezuur, laurinezuur, caprylzuur) kan ingezet worden om Candida albicans te bestrijden, heeft een gunstig effect op je immuunsysteem (gunstig bij chemotherapie en chronische aandoeningen) en kan zelfs tandbederf met 80% verminderen.
  • Verhoogt de weerstand tegen bacteriën die kunnen leiden tot long-, keel-, oorontsteking, tandbederf en voedselvergiftiging
  • Verhoogt de weerstand tegen schimmels en gisten die kunnen leiden tot candida, ringworm, voetschimmel, spruw en andere infecties.
  • Verhoogt de afweer tegen wormen, luizen en andere, en doodt parasieten.
  • Vermindert de kans op chronische ontstekingen.
  • Drie lepels per dag, telkens bij of voor de maaltijd, doet het schimmelbestand in de darmen verdwijnen. Door het massaal afsterven van schimmels zoals Candida albicans kun je wel tijdelijk hoofdpijn, huiduitslag en diarree ervaren. Men noemt dit ‘afsterf-effect’ ook de reactie van Herxheimer.
  • Kan helpen ondervoede mensen terug op gewicht te krijgen.
  • Kokosolie toevoegen aan de maaltijden helpt bijdragen tot een stabiele bloedsuikerspiegel, en hypoglycemie-aanvallen, hongeraanvallen en snacken tussendoor te verminderen.
  • Door een betere opname van de vetten uit kokosolie bij diabetespatiënten worden vele vitaminen, mineralen en alle vetoplosbare stoffen beter opgenomen.
  • Kokosolie bevat minder dan 2% meervoudig onverzadigde vetzuren, waardoor de kans op oxidatie door de inwerking van vrije radicalen vermindert.
  • Zorgt voor een verlaging van hoge bloeddruk en van eiwitten in de urine bij diabetespatiënten.
  • Transvetten en geraffineerde vetten belemmeren de goede werking van de celmembranen, waardoor glucose de cellen veel moeilijker binnenraakt en de cellen minder gevoelig worden voor insuline. De gezonde vetten van kokosolie zorgen voor een betere insulinewerking.
  • Kokosolie kan een positief effect hebben op goedaardige prostaatvergroting omwille van de MCT’s.
  • Uitwendig aangebracht is het goed voor de huid omdat deze een vetlaagje afscheidt die voornamelijk bestaat uit MCT’s, waaronder laurinezuur. Daarnaast is kokosolie licht zuurvormend, wat eveneens goed is voor de huid. Etherische olie van limoen, citroen, mandarijn en sinaasappel toevoegen aan kokosolie zijn wonderbaarlijk voor een jonge, zachte huid (op voorwaarde dat men geen allergie heeft voor deze citrusoliën). Kokosolie is een ideale handcrème maar kan ook gebruikt worden tegen kloven aan de voeten.
  • Kan ingezet worden bij psoriasis en eczema door inwendig en uitwendig gebruik omwille van de ontstekingsremmende werking.
  • Kan gebruikt worden als glijmiddel, veel veiliger dan petroleumderivaten zoals vaseline.
  • Bij vaginale schimmelinfectie kan het aangebracht worden in de vagina.
  • Gemengd met etherische olie van lavendel, kamille, rozemarijn, roos, bergamot of sandelhout is het een ideale massage-olie.
  • Kan ook gebruikt worden als tandpasta en helpt tandcaris te voorkomen met 80%.
  • Kan ook gebruikt worden als lippenbalsem.
  • Het geeft het haar zijn natuurlijke glans terug. Door de heel kleine moleculen kan de olie makkelijker en dieper in de haarschacht binnendringen in vergelijking met bijvoorbeeld zonnebloemolie en petroleumderivaten (minerale olie). Ook de pels van dieren krijgt meer glans met kokosolie, vooral bij paarden.
  • Is de ideale deodorant om onder de oksels aan te brengen omdat het de bacteriën die zweet doen ruiken doodt.
  • Werkt bij sommigen heel goed bij roos, schilfertjes en luizen.
  • Het laat cholesterol niet stijgen.
  • Ideale olie om mee te bakken, wokken, braden, frituren. Omdat het 92% gezond verzadigd vet bevat en slechts 2% meervoudig onverzadigde vetzuren, is het 5 keer minder vatbaar voor oxidatie dan olijfolie. Het kan keer op keer verhit worden op hoge temperaturen zonder dat er zich transvetten en vrije radicalen vormen.  Kokosolie is de meest stabiele van alle plantaardige oliën. Frietjes in kokosolie hebben een bijzonder zachte en lekkere smaak.  Het is wel goed om de olie regelmatig te filteren door een filterzak. Bijna alle frituuroliën zijn zelfs bij koud gebruik schadelijk door het raffinageproces, de transvetten en oxidatie bij verhitting. Om acrylamidevorming te voorkomen of te beperken is het aangeraden biologische aardappelen te gebruiken, extra vierge bio kokosolie en nooit boven de 180˚C te verwarmen.
  • Kokosolie stimuleert de verbranding en doet de lichaamstemperatuur stijgen bij mensen met traag werkende schildklier. Dit wil zeggen dat het bij hen de schildklier activeert. Vrouwen met een traag werkende schildklier dienen overdreven gebruik van sojaproducten en van heel of gebroken lijnzaad en lijnzaadolie met toegevoegde lijnzaaddeeltjes, pindanoten, pijnboompitten, meervoudig onverzadigde vetzuren, fluoridetandpasta’s en kwik (amalgaamtandvullingen) te vermijden. Ze bevatten alle stoffen die een onderdrukkende werking op de schildklier kunnen hebben.
  • Helpt om eiwitten en mineralen beter op te nemen. Verbetert de opname van calium en magnesium en ondersteunt de aanmaak van sterken botten en tanden. De MCT’s hebben geen carnitine nodig om verbrand te worden, waardoor zij zorgen voor een betere been/spier versus vet verhouding en kunnen helpen bij de opbouw van spiermassa bij training. Bovendien zorgen deze ketens voor een extra energiebron, naast de bloedglucose en de glycogeen, die na 1 of 2 uur trainen soms al opgebruikt zijn. Het gevaar bestaat dat de spiereiwitten afgebroken worden als energiebron waardoor de lichaamsvetten niet goed kunnen aangesproken worden. Kokosolie kan het testosterongehalte verhogen voor meer spieren, minder vet en meer libido.

Bron: Maes, B., Waarom kokos- en rode palmolie, Tai-Pan, Brasschaat, 2005

Extra vierge kokosolie bekomt men door de pulp een natuurlijke fermentatie te laten ondergaan of door mechanisch persen, is vloeibaar bij 25˚C, heeft een heel kleine moleculaire structuur en is heel goed opneembaar door de darmen en door de huid.

Feiten over Vetten is gebaseerd op internationaal wetenschappelijk onderzoek. Deze ingewikkelde materie is door dr. Enig helder uiteengezet, in voor een ieder toegankelijke taal. Dit boek is zowel geschreven voor de gezondheidsbewuste consument als voor mensen die zich vakmatig met voeding bezighouden, zoals artsen, therapeuten alsmede diëtisten.

Dr. Mary G. Enig, een begaafd Amerikaanse voedingskundige en biochemicus, heeft voor haar onderzoek naar de voedingswaarde van oliën en vetten internationaal erkenning gekregen. Zij geeft over de hele wereld lezingen en schrijft artikelen voor diverse wetenschappelijke tijdschriften. Dr. Enig is algemeen directeur van de Nutritional Sciences Division van Enig Associates, Inc., Silver Spring, Maryland. Behalve naar de voedingswaarde van oliën en vetten, heeft zij klinisch onderzoek gedaan naar de interactie tussen voeding en medicijnen.

Bron: Feiten over Vetten van Mary G. Enig,